“Hello september, thank you for the reminder that change can be beautiful”

Jeetje, wat was de maand augustus heet! Er zijn dagen geweest dat ik niet verder ben gekomen dan van mijn strandstoel onder een parasol naar ons zwembadje en weer terug. Het was gewoonweg te warm om andere dingen te doen. Ook heeft het hele warme weer zijn effect op de tuin en de natuur niet gemist. Ondanks het water geven, heb ik niet kunnen voorkomen dat van bepaalde planten de bloemen zijn verbrand. De tuin, en zeker het bijen balkon, heeft er met momenten troosteloos bij gestaan. Overal in de natuur zie je dorre plekken. Tijdens het wandelen op de Groote Heide viel mij op dat er al veel bladeren en kleine eikeltjes op de grond lagen. De bomen doen dit schijnbaar om water bij zich te houden. Het lijkt daar al een beetje op herfst maar dan een beetje te vroeg want officieel start het herfstseizoen in september. Persoonlijk vind ik dit een hele mooie periode. De warme dagen, de frisse ochtenden en avonden en het prachtige kleurenspel van de natuur. Je ziet en voelt de veranderingen!

In de moestuin verandert in september nog niet veel. September is net als augustus een rijkelijke maand. Het huidige groente assortiment wordt aangevuld met rammenas. Bij het fruit nemen we, met pijn in mijn hart, afscheid van de aardbeien, abrikozen, kersen en zwarte bessen. In september komt de kiwibes erbij.

Zowel de kiwibes als de rammenas zijn, ook voor mij, relatief onbekend daarom een korte uitleg. De rammenas is een familielid van de rode radijsjes. De rammenas kent verschillende vormen, bijvoorbeeld langwerpig of rond. De buitenkant is zwart en de binnenkant is wit. De rammenas is milder van smaak, steviger en groter dan de radijs. Ik heb de rammenas tot op heden alleen op de Stadstuinderij gezien.

De kiwibes is het kleinere neefje van de gewone kiwi met zijn welbekende behaarde vruchten. Dit is ook meteen een duidelijk verschil tussen beide. De kiwibes is kaal en heeft de grootte van een kruisbes. Je kan de vrucht bij rijpheid vanwege de zachte schil direct eten. Ondanks dat deze vrucht in ons klimaat goed groeit, heb ik hem nog nooit gezien.

Omdat de rammenas en de kiwibes voor mij onbekend zijn, heb ik besloten om in september beide eerst zelf uit te gaan proberen. In tegenstelling tot eerdere maanden krijg je daarom deze keer geen recepten van de nieuwe producten maar recepten van al beschikbare producten.  Wat dacht je van: Griekse ovenpasta met venkel, courgette en geroosterde tomaat, quiche van amandelmeel met spinazie, tomaat en rode paprika, Portobello’s uit de oven of kurkuma peren. Mijn tip is wel om de eerste drie recepten in het weekend te maken als je tijd hebt. Het zijn hele lekkere recepten die hun bereidingstijd vragen!

Ook deze maand krijg je van mij een overzicht van alle beschikbare groente en fruit. Een handig hulpmiddel bij het doen van je boodschappen.

AardappelKomkommerRadijs
AndijvieKoolrabiRammenas
AppelKropslaRode biet
ArtisjokMaisRode kool
AubergineMeloenSavooiekool
Blauwe besNectarineSnijbiet
BleekselderijPaddenstoelenSnijboon
BloemkoolPaksoiSpinazie
BramenPaprikaSpitskool
BroccoliPeerTomaat
Chinese koolPerzikUi
CourgettePompoenVenkel
DruifPreiVijg
FramboosPrinsessenbonenWaterkers
Groene selderijPruimWitte kool
KiwibesRaapWortel
Knolselderij

Het kan natuurlijk zijn dat in het overzicht groente en/of fruit staat dat je niet of minder goed kent. Als je deze producten toch wilt proberen, kun je op de betreffende groente of fruit klikken. Je vindt dan alle informatie die ervoor zorgt dat jij goed en snel aan de slag kunt.

In dit nieuwsbericht heb ik een aantal recepten genoemd. Deze recepten zijn als volgt terug te vinden:

Met de start van september gaan we langzaam richting de herfst.  Ik hoop dat we een mooie herfst tegemoet gaan waarbij we nog even kunnen genieten van alles wat de natuur ons brengt.

Geniet ervan en blijf gezond!