“Autumn is a second spring when every leaf is a flower.”

Terwijl ik dit nieuwsbericht aan het schrijven ben, schijnt de warme najaarszon door het raam. Het wordt opnieuw een prachtige herfstdag. Ik vind dit altijd een hele mooie tijd van het jaar. De frisheid in de ochtend, warme zonnestralen gedurende de dag maar ook de eerste paddenstoelen in het bos en het verkleuren van de bladeren. Ik kan daar echt van genieten of ik nu in mijn eigen tuintje zit of een rondje wandel op de heide. Simpelweg mooi!

Ditzelfde geldt ook voor de groente en het fruit van de maand oktober. In deze maand kunnen we nog even genieten van de zomergroenten. Maar daarnaast komen ook de typische wintergroenten zoals boerenkool, pastinaak, spruiten en schorseneren beschikbaar. Voor de groente voelt oktober alsof we het goede hebben van twee seizoenen, te weten: zomer en herfst. Ook bij het fruit zie je dat we richting het najaar gaan. We nemen deze maand, jammer genoeg, afscheid van de blauwe bessen, nectarines, perziken, pruimen en vijgen. Bij het fruit begint het assortiment langzaam kleiner te worden. Het bestaat deze maand onder andere uit appels, bramen en peren.

Ook deze maand krijg je van mij een aantal recepten om zelf aan de slag te gaan. Allemaal recepten waarbij wintergroente- en fruit de hoofdrol hebben. Dus wat dacht je van: een heerlijke boerenkoolpesto, een romige pastinaakpuree, een verwarmende pompoensoep, een knapperige salade van spruitjes of een appel-rozemarijncompote met bramen. Ik hoop dat het water je nu al in de mond loopt!

Mocht dit nog niet het geval zijn dan krijg je van mij een overzicht van al het fruit en groenten dat in de maand oktober beschikbaar is. Een handig hulpmiddel, door bijvoorbeeld een foto van de tabel te maken, om bij je te hebben als je boodschappen gaat doen.

AardappelKomkommerSavooiekool
AndijvieKoolrabiSchorseneer
AppelKropslaSnijbiet
ArtisjokMeloenSnijboon
AuberginePaddenstoelenSpinazie
BleekselderijPaksoiSpitskool
BloemkoolPaprikaSpruiten
BoerenkoolPastinaakTomaat
BramenPeerUi
BroccoliPompoenVeldsla
Chinese koolPreiVenkel
CourgettePrinsessenbonenWaterkers
DruifRaapWinterpostelein
FramboosRadijsWitlof
Groene selderijRammenasWitte kool
KiwibesRode bietWortel
KnolselderijRode kool

Zou je graag meer willen weten over een specifieke groente en/of vrucht? Klik dan op de betreffende groente of vrucht. Je gaat dan automatisch naar een website waar alle informatie vindt die ervoor zorgt dat jij goed en snel aan de slag kunt.

In dit nieuwsbericht heb ik een aantal recepten genoemd. Deze zijn afkomstig uit de volgende boeken:

Met de komst van oktober gaan we langzaam richting het midden van de herfst. Wat ik jullie graag tot slot wil meegeven is, neem in deze periode de tijd om van de simpele dingen in het leven te genieten zoals de frisheid van de ochtend als je naar je werk fietst of de warme najaarszon tijdens je lunchpauze. Het zijn juist vaak de kleine simpele dingen die een dag mooi maken!

Veel kookplezier gewenst en blijf gezond!