November….

Orange pumkins full and round.

Cornstalks gathered on the ground.

Blue skies clear and autumn bright.

Harvest moons and frost at night.

Leaves ranked high in great big piles.

November sights bring thankfull smiles.

De herfst is in volle gang en dat zie je overal terug. Het bos ligt bezaaid met bladeren, eikels en kastanjebolsters. De wind doet haar best om de laatste bladeren los te krijgen. Wanneer dit lukt, zorgt ze ervoor dat ze spelenderwijs naar de grond worden gebracht. Ook de paddenstoelen doen hun best om gezien te worden. Wat mij opvalt dit jaar is dat, op de plek waar ik regelmatig loop, het vooral één soort is. Ik weet nog van vorig jaar dat ik toen versteld heb gestaan van al de verschillende soorten paddenstoelen. Misschien nog een verrassing die ons te wachten staat? Ik hoop het van harte!

Ook in de winkels zie je de herfst in zijn volle omvang terug. Er liggen pompoenen in alle soorten en maten. Er zijn dit jaar ook soorten die ik nog nooit gezien of van gehoord hebt. Kennen jullie de Crown Prince pompoen? Het is een prachtige blauwgrijze pompoen met een prachtige oranje binnenkant. Het vruchtvlees is kruimig en hij heeft een volle, zachte en zoete smaak. Goed om te weten als je hem tenminste op wilt eten. Ik vind hem daar namelijk eigenlijk veel te mooi voor!

Naast de pompoenen zien we natuurlijk ook pastinaak, rode kool, savooiekool, paddenstoelen en nog veel meer. Het huidige assortiment wordt beperkt uitgebreid met aardpeer en koolraap. Ondanks dat we van veel, heel veel zomergroente nu echt afscheid moeten gaan nemen, blijft er nog meer dan voldoende aan lekkere groente en fruit over om mee aan de slag te gaan. Dus stroop je mouwen op en duik mee de keuken in om de volgende gerechten te maken: geroosterde aardappelen met appel en rozemarijn, een quiche met spruitjes en blauwe kaas, een stamppotje van venkel, zoete aardappel en paddenstoelen en geroosterde bietjes met tijm en knoflook. Stuk voor stuk hele mooie gerechten die de producten van deze maand in de schijnwerpers zetten maar daarnaast ook passen bij de kortere en kouder wordende dagen.

Wil je graag weten welke groente en fruit deze maand nog meer beschikbaar zijn? Gebruik dan onderstaande overzicht. Dit laat je zien wat er deze maand allemaal is. Een handig hulpmiddel bij het doen van je boodschappen.

AardappelKnolselderijSavooiekool
AardpeerKoolraapSchorseneer
AndijvieMeloenSnijbiet
AppelPaddenstoelenSpruiten
BleekselderijPastinaakUi
BloemkoolPeerVeldsla
BoerenkoolPompoenVenkel
BroccoliPreiWaterkers
Chinese koolRaapWinterpostelein
CourgetteRammenasWitlof
DruifRode bietWitte kool
Groene selderijRode koolWortel

Met bovenstaand overzicht stel je gemakkelijk een lekkere en gezonde maaltijd samen. Zelf kies ik ervoor om, zeker doordeweeks, eenvoudige gerechten met een beperkt aantal ingrediënten te maken. Als je dit doet dan is het belangrijk om kwalitatief goede en verse producten te gebruiken. Je legt hiermee een goede basis voor een lekkere maaltijd. Ook komen de gebruikte ingrediënten hierdoor goed tot hun recht. In de eenvoud ligt namelijk de grootste kracht!

Het kan natuurlijk zijn dat in het overzicht groente en/of fruit staat dat je niet of minder goed kent. Als je deze producten toch wilt proberen, kun je op de betreffende groente of fruit klikken. Je vindt dan alle informatie die ervoor zorgt dat jij goed en snel aan de slag kunt.

In dit nieuwsbericht heb ik een aantal recepten genoemd. Deze recepten zijn terug te vinden via:

De komende tijd zullen de dagen korter en kouder worden, dit is een ding wat zeker is. Wat minder zeker is, is hoe Corona zich verder ontwikkelt en welke impact dit op ons zal gaan hebben. Voor vele onder ons is het een onzekere, angstige maar ook eenzame periode. Ook al zitten we met fysieke beperkingen houdt contact met de mensen op je heen. Soms kan een telefoontje, een appje of een kaartje iemand weer even verder helpen! Het zijn juist vaak de kleine dingen die het op dit soort momenten doen.

Dus voor de komende maand: zorg goed voor elkaar en jezelf. Blijf gezond!