“Mei, de maand van aardbeien, asperges en rabarber”

Terwijl het Coronavirus het nieuws domineert, zou je bijna vergeten dat de natuur op het moment hard aan het werk is. Na een magere maand april, de Engelsen noemen deze maand “The hungry gap”, begint de moestuin langzaamaan op stoom te komen. Het aanbod van beschikbare groente en fruit neemt toe. In deze maand zijn er weer voor het eerst doperwtjes en peultjes, ontzettend lekker. Maar voor mij kenmerkt deze maand zich vooral door de eerste aardbeien, asperges en rabarber. Alle drie lenen ze zich voor overheerlijke gerechten zoals aardbeiencompote, rabarbercrumble of asperges met botersaus. Gerechten gemaakt van producten van het seizoen! 

Iedere maand kent zijn eigen specifieke seizoensgroente en fruit. Deze voedingsmiddelen worden in een bepaald tijd van het jaar van Nederlandse grond geoogst. Groente en fruit van eigen bodem zijn minder belastend voor het milieu dan soorten gekweekt in bijvoorbeeld een verwarmde kas of geïmporteerd uit landen buiten Europa. Daarnaast zijn groente en fruit in het seizoen vaak vriendelijker voor de portemonnee.

In de supermarkt is het seizoen niet tot nagenoeg niet meer zichtbaar. Tomaten, paprika’s, courgettes en aubergines worden het gehele jaar aangeboden. Het is voor ons als consument daarom lastiger om groente en fruit van het seizoen te kopen maar het is niet onmogelijk.  Om je te helpen bij het kopen van seizoensproducten vind je in onderstaand overzicht de seizoensgroenten en fruit van de maand mei. Je kunt dit overzicht gebruiken bij het doen van je boodschappen. Het helpt je bij het samenstellen van een lekkere gezonde en seizoensgebonden maaltijd. 

AardappelKoolrabiRadijs
AardbeiKropslaRode biet
AndijviePaddenstoelenSpinazie
ArtisjokPaksoiSpitskool
AspergesPeultjesUi
BloemkoolPreiSnijbiet
BroccoliMeiraapWaterkers
DoperwtenRaapstelenWortel
BleekselderijRabarber

Met bovenstaand overzicht in gedachte kom je een heel eind in de supermarkt. Maar soms zijn er in de regio ook initiatieven waar je direct van de boer of tuinderij biologische seizoensgroenten kunt kopen. Denk bijvoorbeeld aan de Stadstuinderij Venlo of aan People’s Farm in Maasbree. Kijk vooral bij jou in de buurt rond of een vergelijkbaar initiatief te vinden is. 

Ik kan mij voorstellen dat in het overzicht groente en/of fruit staat die minder bekend zijn. Hier geldt dan ook onbekend maakt onbemind. Om je op weg te helpen, is elk voedingsmiddel gekoppeld naar de website: www.groentegroente.nl. Door op de betreffende groente of fruit te klikken kom je op deze website. Op de site vind je onder andere algemene informatie, informatie over voedingswaarden en recepten. Deze informatie zorgt ervoor dat je goed en snel aan de slag kunt.

Mocht je behoefte hebben aan nog meer inspiratie, dan een paar mooie seizoenskookboeken uit mijn eigen boekenkast. 

De genoemde website en boeken zijn slechts een kleine greep uit de vele websites én vele kookboeken die er zijn. Het koken met seizoensproducten is een kwestie van proberen en proeven dus ga vooral aan de slag! Geniet van al het goeds dat deze maand brengt, smakelijk eten en blijf gezond!