”Pssst…het is al juni maar dit blijft even tussen mei en juli”

Toen ik bezig was met het schrijven van dit nieuwsbericht vond ik bovenstaande spreuk op Pinterest. Afgezien dat ik het een grappige spreuk vond, realiseerde ik mij ook dat voor mijn gevoel de maand mei voorbij is gevlogen én dat juni alweer voor de deur staat. Juni is de eerste maand van het zomerseizoen. Een seizoen waarin de moestuin ons de komende periode geleidelijk aan een overvloed aan groente en fruit gaat geven. Maar om te voorkomen dat we direct doorstomen naar juli en augustus, gaan we bij het begin beginnen, te weten: JUNI!

In deze maand zijn voor het eerst weer prinsessenboontjes, tuinbonen en venkel beschikbaar. Groente waarvan je overheerlijke gerechten zoals spaghetti met tuinbonen of een frisse venkelsalade kunt maken. Maar voor mij kenmerkt deze maand zich vooral door alle verschillende soorten zomerfruit. Wat dacht je van frambozen, kersen, perziken, nectarines en bessen. Je kunt hiermee de lekkerste gerechten maken zoals verse fruitsaladesteenfruit uit de oven of niet te moeilijk gewoon zo uit de hand!

Om je te helpen bij het kopen van seizoensproducten vind je in onderstaand overzicht de groenten en het fruit van de maand juni. Je kunt dit overzicht gebruiken bij het doen van je boodschappen, maak er bijvoorbeeld een foto met je mobiele telefoon van. Je hebt dan altijd een handig hulpmiddel bij je voor het samenstellen van een lekkere gezonde seizoensgebonden maaltijd. 

AardappelKoolrabiRode biet
AardbeiKropslaSavooiekool
AbrikoosPaddenstoelenSpinazie
AndijviePaksoiSpitskool
ArtisjokPeultjesTomaat
AspergesPerzikTuinboon
BleekselderijPreiUi
BloemkoolPrinsessenbonenVenkel
BroccoliRaapSnijbiet
DoperwtenRabarberWaterkers
FramboosRadijsWortel
KersRode besZwarte bes

Met dit overzicht in de hand kom je een heel eind in de supermarkt. Maar wil je graag direct van een boer of tuinderij biologische producten kopen dan kan dat ook. De Stadstuinderij Venlo is vanaf 23 mei jl. weer gestart met de verkoop van biologische groente. Om te weten wat zij elke zaterdagochtend verkopen, kun jij je aanmelden voor hun groentemail. Je ontvangt dan wekelijks een e-mail met hierin een overzicht van welke producten beschikbaar zijn voor de verkoop. Ikzelf ga deze week de “Eet Vers-Box” van Sour Fresh proberen. Ik ben benieuwd. In het nieuwsbericht over de maand juli deel ik mijn ervaringen met je. 

Misschien staan in het overzicht groente en/of fruit die minder bekend bij je zijn. Vaak maakt onbekend ook onbemind. Om je op weg te helpen, is elk voedingsmiddel gekoppeld aan een interessante website. Door op de betreffende groente of fruit te klikken, kom je op deze websites terecht. Je vindt hier naast algemene informatie ook informatie over de voedingswaarden en interessante recepten. Al deze informatie zorgt ervoor dat je goed en snel aan de slag kunt.

In dit nieuwsbericht heb ik een aantal recepten genoemd. Deze zijn afkomstig uit de volgende boeken: 

De gebruikte websites en genoemde boeken zijn slechts een kleine greep uit de vele websites én vele kookboeken die er over groente, fruit en koken zijn. Mijn advies: ga vooral aan de slag, probeer, proef en geniet van al het lekkers dat deze maand je brengt! 

Smakelijk eten en blijf gezond!