“Dag juni….Hallo juli!”

Jeetje, wat een temperaturen vorige week! Eigenlijk was het idee om vorige week dit nieuwsbericht te schrijven maar met ruim 30 °C vond ik het toch iets te veel van het goede. Ook voor de tuin waren de temperaturen van afgelopen week aan de hoge kant. Ik ben dan ook druk in de weer geweest met de gieter en sproeiers in verschillende soorten en maten. Al met al kunnen we concluderen dat de zomer is begonnen! Ook de kalender laat dit zien want deze week zeggen we: dag juni en hallo JULI!

In de maand juli kan er steeds meer uit de moestuin geoogst worden. In deze maand zijn voor het eerst komkommers, paprika’s, aubergines en courgettes beschikbaar. Het zomerfruit wordt in deze maand aangevuld met bramen. Allemaal heerlijke producten waar je de lekkerste dingen mee kunt maken. Wat dacht je van een koude komkommersoep, een pittige paprikasoep of een salade van gegrilde courgettes, paprika en perzik?

Voor de bramen geldt dat ik deze zou toevoegen aan de verse fruitsalade van vorige maand of gewoon zo eten. Waarom? Net zoals bij frambozen, aardbeien en kruisbessen is ook het bramenseizoen kort én ze zijn vaak prijzig. Persoonlijk vind ik het zonde om dit zomerfruit in bijvoorbeeld een compote, saus, jam of taart te verwerken. Dit wordt natuurlijk heel anders als je, net zoals mijn ouders, op het moment struiken vol zomerfruit hebt en je van gekkigheid niet meer weet wat ermee te doen. Dus naast de eigen gemaakte jams worden wij sinds vorige week ook verblijd met een grote bak verse frambozen! Heerlijk!

Net zoals de voorgaande maanden krijg je ook deze maand een overzicht van alle beschikbare groente en fruit. Een handig hulpmiddel om bij je te hebben tijdens het doen van de boodschappen.

AardappelKomkommerRode biet
AardbeiKoolrabiRode kool
AbrikoosKersSavooiekool
AndijvieKropslaSnijboon
ArtisjokNectarineSpinazie
AuberginePaddenstoelenSpitskool
BleekselderijPaksoiTomaat
BloemkoolPaprikaTuinboon
BramenPeultjesUi
BroccoliPerzikVenkel
Chinese koolPreiSnijbiet
CourgettePrinsessenbonenWaterkers
DoperwtenRadijsWortel
FramboosRode besZwarte bes

Met bovenstaand overzicht stel je gemakkelijk een lekkere en gezonde maaltijd samen. Mijn advies bij het maken van een lekkere maaltijd: gebruik kwalitatief goede verse producten en houd het simpel! Door kwalitatief goede producten te gebruiken heb je een belangrijke basis gelegd voor een lekkere maaltijd. Door een beperkt aantal ingrediënten in een maaltijd te gebruiken, komen de gebruikte ingrediënten ook goed tot hun recht.

Misschien staat er in het overzicht groente en/of fruit dat je niet of minder goed kent. Om je op weg te helpen, is elk voedingsmiddel gekoppeld aan een interessante website. Door op de betreffende groente of fruit te klikken, kom je op deze websites terecht. Naast algemene informatie vind je ook informatie over de voedingswaarden en recepten. Al deze informatie zorgt ervoor dat je goed en snel aan de slag kunt.

In dit nieuwsbericht heb ik een aantal recepten genoemd. Deze zijn afkomstig uit de volgende boeken:

Nu juli is begonnen, begint over ruim een week de zomervakantie in regio Zuid. Een zomervakantie die voor vele van ons anders uitpakt dan we waarschijnlijk aan het begin van het jaar hadden gedacht. Ook al wordt deze vakantieperiode misschien anders; geniet van al het goede dat deze maand je brengt maar geniet vooral van elkaar!

Een fijne zomer gewenst en blijf gezond!