“January, a new beginning!”

Januari, de eerste maand van een heel nieuw jaar. Een jaar waar nog alle dagen onbeschreven en ongekleurd zijn. Een jaar waar alle mogelijkheden nog open liggen en waarin hopelijk ook de plannen, ideeën en wensen die vorig jaar noodgedwongen in de koelkast zijn gezet er weer uit gehaald kunnen worden. Een jaar waar we met goede moed en vol vertrouwen aan willen beginnen, zoals ieder nieuw jaar. We starten dit jaar eerst nog in de donkere winterperiode. Korte dagen, lange nachten, waterige zonnetjes als het tenminste niet regent of miezert want ja, het is én blijft natuurlijk wel Nederland.

Maar deze periode heeft een belangrijke functie: zij brengt rust met zich mee. Niet alleen de mens keert zich letterlijk en figuurlijk naar binnen maar de natuur ook. Als je om je heen kijkt, zie je dat de bladeren zijn gevallen. Planten zijn afgestorven of hebben zich, net als bepaalde dieren, teruggetrokken. In tegenstelling tot eerdere seizoenen heerst er rust en stilte. Dit zie je ook in de moestuin terug. Spruitjes, boerenkool en wortelen staan bijvoorbeeld nog buiten maar de aardappelen, uien, kolen, pompoen etc. zijn al een tijdje geleden naar binnen gebracht. Omdat het allemaal stil ligt, komt er in de maand januari geen nieuwe groente en fruit bij. Maar met het huidige aanbod kun je nog steeds lekkere gerechten maken en heerlijk eten. Dus stroop je mouwen op want we gaan aan de slag met een romige wortelsoep met gember en sinaasappel, smakelijke spruitjes uit de oven met chorizo en kastanjes, een zachte pastinaakspread, gestoofd fruit van appel, peer, sinaasappel en vanille en een verwarmend drankje van gember, citroen en honing. Allemaal voedzame en verwarmende gerechten!

Wil je liever iets anders koken én hierbij gebruik maken van seizoensproducten? Dan kun je onderstaande tabel als inspiratie gebruiken. In deze tabel tref je de groente en het fruit van deze maand aan. Altijd handig om bij je te hebben wanneer je boodschappen aan het doen bent. Het samenstellen van een smakelijke en gezonde seizoensgebonden maaltijd is dan een stuk gemakkelijk.

AardappelPeerSpruiten
AardpeerPompoenUi
AppelPreiVeldsla
BoerenkoolRaapWaterkers
Groene selderijRammenasWinterpostelein
KnolselderijRode bietWitlof
KoolraapRode koolWitte kool
PaddenstoelenSavooiekoolWortel
PastinaakSchorseneer

Ben je niet zo bekend met sommige groenten en/of fruit?  Geen zorgen! Om je op weg te helpen, heb ik elk voedingsmiddel gekoppeld aan een interessante website. Door op de betreffende groente of fruit te klikken, kom je op een website terecht waar je allerlei praktische informatie en lekkere recepten vindt. Deze informatie zorgt ervoor dat je goed en snel aan de slag kunt.

In dit nieuwsbericht staat een aantal recepten genoemd. Deze recepten zijn afkomstig van of uit:

Het nieuwe jaar is net als een leeg stuk papier. Er komt een moment dat jij je pen voor het eerst op het papier zet en begint met schrijven. Schrijf de dagen van 2021 vol met jouw eigen mooie en minder mooie verhalen en kleur ze in met de prachtigste kleuren die je kunt vinden! Ik wens je een mooi en liefdevol jaar!

Zorg goed voor jezelf en elkaar. Maar vooral: blijf gezond!