“Tot volgend jaar Januari, welkom Februari!”

Wanneer ik begin met het maken van een nieuwsbericht heb ik vaak wel een idee waarover ik wil gaan schrijven. Deze keer merkte ik dat ik eigenlijk geen inspiratie had. Ik heb daarom ondertussen de nodige zinnen gedeletet. Al de nodige tijd naar het computerscherm zitten kijken. De computer afgesloten en ondertussen, twee dagen later, weer opgestart. Maar waar schrijf je over als je huidige leefwereld niet groter is dan je huis met een straal van 5 km erom heen?

Het duurde even voordat het kwartje viel want schrijven over grote meeslepende dingen gaat niet want die zijn er op het moment niet. Daarentegen zijn er wel de kleine geluksmomenten. Kleine dingen waar je, ook al is het even, heel blij van wordt. Zoals de gordijnen open doen en zien dat het flink gesneeuwd heeft. Het gevolg is dat je hierdoor om 9.00 uur op een zondagochtend op de hei sneeuwballen aan het gooien bent en een hele grote sneeuwpop maakt! Of je zit te kijken naar een schaakspel tussen manlief en zoon. Beide in opperste concentratie nadenkend over de volgende zet. Of met heel veel plezier een taartje voor de deur van een hele lieve vriendin zetten omdat ze jarig is in deze tweede lockdown. Het is niet alleen bij mij thuis zo maar ik hoor vergelijkbare verhalen om mij heen. Ouders die met kinderen grotten bouwen en ze verlichten met led theelichtjes. Kinderen die hun favoriete boek aan mama voorlezen of, al dan niet met frisse tegenzin, meehelpen met het koken van het avondeten. Gewoon kleine momenten.

Net zoals het nu voor velen van ons is, is het ook in de moestuin. Het is allemaal niet zo spannend. Voor de groenten geldt dat er geen nieuwe groente bijkomen maar er juist groente, zoals aardpeer, koolraap en waterkers, vervallen. Voor het fruit blijft het ook deze maand bij appels en peren. We moeten nog even wachten tot maart voordat er nieuwe groente en fruit bijkomen. Ook deze keer heb ik weer recepten gezocht voor jullie die je kunt maken met de huidige beschikbare groente en fruit. Het zijn lekkere en voedzame gerechten want als mij één ding duidelijk is, is dat in deze tweede lockdown lekker eten net zo belangrijk is als in de eerste lockdown. Dus stroop je mouwen op en ga mee aan de slag met een heerlijke uiensoep, paddenstoelen bijna puur, een stevigere groentesoep of een appeltaart maar dan anders!

Wil je liever met andere seizoensproducten aan de slag? Kijk dan in onderstaand overzicht om te zien wat er deze maand nog meer beschikbaar is.

AardappelPompoenSpruiten
AppelPreiUi
BoerenkoolRaapVeldsla
Groene selderijRammenasWinterpostelein
KnolselderijRode bietWitlof
PaddenstoelenRode koolWitte kool
PastinaakSavooiekoolWortel
PeerSchorseneer

Komen sommige groente en/of fruit je niet of minder bekend voor? Maar ben je wel nieuwsgierig en wil je deze graag eens uitproberen? Om je te helpen, is aan elk groente en fruit een interessante website gekoppeld. Als je op de gewenste groente of fruit klikt, kom je automatisch op deze site uit. Hier vind je allerlei praktische informatie, bijvoorbeeld over bewaren, en recepten om uit te proberen. Het helpt je om direct aan de slag te kunnen gaan.

Ook deze keer zijn er in dit nieuwsbericht een aantal recepten opgenomen. Deze recepten zijn als volgt terug te vinden:

Wat ons deze maand gaat brengen weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat deze periode van veel mensen op allerlei vlakken het nodige vraagt. Ik wens iedereen de komende periode sterkte toe. Ik hoop dat ondanks alles, je de kleine geluksmomenten ziet en ervan geniet!

Zorg goed voor jezelf en elkaar. Blijf gezond!