“Hello December, you’re the last one so be the best one.”

December, de laatste maand van dit bijzonder jaar. Het is een vreemde tijd geweest afgelopen jaar. Veel van wat voorheen vanzelfsprekend was, is niet meer. Dit heeft van ieder van ons de nodige flexibiliteit gevraagd. En soms is dat de ene keer beter gelukt dan de andere keer. Hier bij mij thuis blijkt dat mijn partner en ik prima samen kunnen thuiswerken. De zolder is de afgelopen periode omgetoverd tot kantoortuin. Daar staat tegenover dat het thuisonderwijs niet zo soepel verliep want ik bleek niet echt een geduldige juf. Geloof mij als ik zeg dat het idyllische plaatje van wij met zijn allen gezellig werkend aan een tafel bij ons lang niet altijd zo gezellig was. Maar ondanks dit alles hebben wij ons best gedaan om onze weg in de huidige situatie te vinden. Het is goed dat na alle veranderingen van het afgelopen jaar er rust komt.

Als je naar buiten kijkt zie je dit ook terug bij de natuur. De natuur trekt zich steeds verder terug, dit in voorbereiding op de winter. Het wordt ook in de moestuin steeds stiller. We nemen afscheid van verschillende soorten groenten zoals bijvoorbeeld bleekselderij, bloemkool, broccoli, venkel en snijbiet. Voor het fruit geldt dat we afscheid nemen van druiven en meloen. Ook al komt er niets nieuws bij, er blijft voldoende over om lekker te kunnen koken én te eten. Doe je mee? We gaan deze keer aan de slag met een stevige erwtensoep van oma (met vlees), een snelle tagliatelle met savooiekool en paddenstoelen, een smaakvolle pompoenspread en een verwarmende compote van peer, sinaasappel en kurkuma. Stuk voor stuk heerlijke gerechten!

Om je verder te helpen bij het kopen van seizoensproducten tref je ook in dit nieuwsbericht een overzicht aan met de groenten en het fruit van de maand december. Handig om bij te je hebben tijdens het doen van je boodschappen, zodat je snel en gemakkelijk een lekkere gezonde seizoensgebonden maaltijd kunt samenstellen. 

AardappelPastinaakSchorseneer
AardpeerPeerSpruiten
AndijviePompoenUi
AppelPreiVeldsla
BoerenkoolRaapWaterkers
Groene selderijRammenasWinterpostelein
KnolselderijRode bietWitlof
KoolraapRode koolWitte kool
PaddenstoelenSavooiekoolWortel

Met dit overzicht in de hand kom je een heel eind in de supermarkt. Maar wil je graag direct van een boer of tuinderij biologische producten kopen, denk dan ook eens aan People’s Farm. Zij zijn de bedenkers van het Verskratje. Dit groentepakket voor vier dagen wordt wekelijks samengesteld met seizoensproducten uit hun biologische moestuin. Het Verskratje kun je bij diverse ophaalpunten in verschillende gemeenten ophalen. Wanneer je liever zelf je boodschappen doet dan kun je ook bij hun terecht. De winkel is elke vrijdagmiddag en zaterdagochtend open. Mijn advies is: ga vooral kijken en uitproberen!

Misschien staan in het overzicht groente en/of fruit die minder bekend bij je zijn maar die je graag eens wilt uitproberen. Om je dan op weg te helpen, heb ik elk voedingsmiddel gekoppeld aan een interessante website. Door op de betreffende groente of fruit te klikken, kom je op de betreffende website terecht waar je allerlei praktische informatie en lekkere recepten vindt. Deze informatie zorgt ervoor dat je goed en snel aan de slag kunt.

In dit nieuwsbericht heb ik een aantal recepten genoemd. Deze zijn afkomstig van en uit de volgende website en boeken:

Met de komst van december komen de feestdagen ook steeds dichterbij. Op het moment dat ik dit nieuwsbericht schrijf, is nog niet duidelijk hoe we de feestdagen kunnen gaan vieren. Ik hoop oprecht dat het mogelijk is om deze straks te vieren met de mensen die ons dierbaar zijn. Voor nu wens ik je alvast een hele fijne decembermaand.

Blijf gezond en zorg goed voor jezelf en elkaar! Tot in het nieuwe jaar!