“August…it’s like the sunday of summer”

Het is zomer! Als de temperatuur van deze eerste dag van Augustus een voorbode is voor de rest van de maand dan wordt het een hele warme maand. Voor mij is dit de maand van vakantie, zon, een langzamer tempo en ijsjes! Maar in Augustus kan er veel uit de moestuin geoogst worden. Het wordt daarom in de volksmond ook wel de oogstmaand genoemd.

Het beschikbare assortiment groente wordt uitgebreid met knolselderij, pompoen, sperziebonen en maïs. Het fruit wordt aangevuld met de eerste appels en peren maar ook met druiven, meloen, pruimen en vijgen. Het is een rijkelijke maand met heerlijke producten. Van deze producten kun je mooie smaakvolle gerechten maken. Dus wat dacht je van een meloensalade met feta en munt, maïs bijna puur of een tomatensalade? Allemaal gerechten die zich prima lenen om gemaakt én gegeten te worden op een mooie warme zomerdag!

Mijn persoonlijke favoriet van deze drie recepten is toch wel de tomatensalade. Het is een recept wat ik gevonden heb in de zomer van 2017. In dat jaar heb ik mijn eerste ervaringen opgedaan als moestuinder en het smaakte naar meer! Daarom had ik een aantal tuinboeken bij de bibliotheek geleend om mee te nemen op vakantie waaronder “Thuis bij Jamie” van Jamie Oliver.

In dit kook- en tuinboek vond ik een simpel maar ontzettend lekker recept met veel verschillende soorten tomaten. Het geluk was dat onze zomervakantie toen in Frankrijk was. Een land met kleine lokale weekmarkten waar een overvloed aan verschillende soorten tomaten te koop was. Met de ruime keuze was het mogelijk om de salade, uiteindelijk diverse keren, te maken. Al op vakantie ontstond het idee om in het nieuwe moestuinjaar in de eigen tuin meerdere soorten tomaten te gaan planten. Sindsdien staan er elk jaar in onze kleine stadstuin vier tot vijf verschillende soorten tomaten gepland. Onderstaande foto’s laten je zien hoe de tomaten er dit jaar bij ons bijstaan. Ook dit jaar staat ons weer een rijke oogst te wachten!

Van links naar rechts: rode cherrytomaten, zebratomaten, oranje cherrytomaten en pomodori tomaten.

Maar zoals gezegd, brengt Augustus nog veel meer dan alleen tomaten. Ook deze maand krijg je van mij een overzicht van alle beschikbare groente en fruit. Een handig hulpmiddel bij het doen van je boodschappen.

AardappelKnolselderijRadijs
AardbeiKomkommerRode biet
AbrikoosKoolrabiRode kool
AndijvieKropslaSavooiekool
Appel MaisSnijbiet
ArtisjokMeloenSnijboon
AubergineNectarineSpinazie
BleekselderijPaddenstoelenSpitskool
BloemkoolPaksoiTomaat
BramenPaprikaUi
BroccoliPeerVenkel
Chinese koolPerzikVijg
CourgettePompoenWaterkers
DruifPreiWitte kool
FramboosPrinsessenbonenWortel
KersPruimZwarte bes

Met bovenstaand overzicht stel je gemakkelijk een lekkere en gezonde maaltijd samen. Als je naar de recepten van deze maand kijkt, zie je dat deze eenvoudig zijn en een beperkt aantal ingrediënten bevatten. Gebruik daarom kwalitatief goede en verse producten omdat je hiermee een belangrijke basis voor een lekkere maaltijd legt. Door het beperkte gebruik van het aantal ingrediënten komen deze juist goed tot hun recht.

Het kan natuurlijk zijn dat in het overzicht groente en/of fruit staat dat je niet of minder goed kent. Als je deze producten toch wilt proberen, kun je op de betreffende groente of fruit klikken. Je komt dat op een interessante website uit. Deze website geeft je, naast algemene informatie, ook informatie over de voedingswaarden en recepten. Allemaal informatie die zorgt dat jij goed en snel aan de slag kunt.

In dit nieuwsbericht heb ik een aantal recepten genoemd. Deze recepten zijn in de volgende boeken terug te vinden:

Nu Augustus is begonnen, zit regio Zuid op de helft van de zomervakantie. Ik hoop dat we allemaal nog een paar mooie weken tegemoet gaan. Daarom: geniet van al het goede dat deze maand je brengt maar geniet vooral van elkaar!

Nog fijne zomer gewenst en blijf gezond!