“April is a promise of what’s to come.”

De Lente is begonnen…. Fijn! Ondanks dat de nachten nog koud kunnen zijn, zie je alles steeds meer tot leven komen. Alhoewel? Als ik naar mijn kruidentuintje kijk, heb ik zo het vermoeden dat een aantal kruiden de koude nachten, sneeuw en koude wind niet heeft overleefd. De laurier, de tijm, de salie en de oregano staan er een beetje triest bij. Met het schaamrood op mijn wangen moet ik  dan ook bekennen dat ik ze vergeten ben binnen te halen toen het zo koud was. Heel suf, ik weet het! Misschien tegen beter weten in maar ik laat ze toch nog even staan. Even duimen de komende periode!

Maar los van de kruiden; de aardbeien, frambozen, kruisbessen en bosbessen komen langzaam tot leven. Als het zo tot leven komt, begint het altijd te kriebelen. En terwijl ik mij vorig jaar nog zo had voorgenomen mij dit jaar alleen te beperken tot kruiden en bloemen, heb ik een paar weken geleden toch nog bij de Natuurwijzer biologische zaden gekocht. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Daarom heb ik afgelopen week de tomaten, de zonnebloemen, siererwt, goudsbloemen en de eenjarige kruiden zoals kervel, koriander en dille voorgezaaid en gezaaid. De vensterbank staat weer vol met potjes en bakjes waar elke dag vol verwachting naar gekeken wordt. Met het zaaien van de sla, spinazie, veldsla en snijbiet wacht ik nog eventjes omdat de nachten nog wat koud zijn, althans dat vind ik 😉.

En dat is wat april een beetje is. Het is vooral veel zaaien en voorzaaien én wachten op wat de komende periode gaat komen. Qua groente en fruit is april de magerste maand van het jaar. De Engelsen noemen het ook wel “The Hungry Gap”. We nemen afscheid van veel wintergroenten zoals boerenkool, knolselderij, pastinaak, rode kool en spruiten. Voor het fruit is het alleen de aardbei en de rabarber.

Ook al is er deze maand misschien voor je gevoel niet veel beschikbaar, met de producten die er zijn kun je nog hele lekkere dingen maken. Dus mouwen omhoog want we gaan aan de slag met een rode bietentapenade, een wortelhummus, een spinaziesalade en een rabarbercrumble.

Wil je liever iets anders koken én hierbij gebruik maken van seizoensproducten? Dan kun je onderstaande tabel als inspiratie gebruiken. In deze tabel tref je alle groente en het fruit van deze maand aan. Altijd handig om bij je te hebben! Een smakelijke en gezonde seizoensgebonden maaltijd samenstellen wordt dan een stuk gemakkelijker.

AardappelPompoenSnijbiet
AardbeiPreiSpinazie
AndijvieRaapUi
BloemkoolRaapsteelWaterkers
Groene selderijRabarberWitlof
PaddenstoelenRadijsWortel
PaksoiRode biet

Staan er groenten en/of fruit in die je niet kent? Geen probleem! Om je hiermee kennis te laten maken, is elk voedingsmiddel gekoppeld aan een interessante website. Klik op de betreffende groente of het fruit en je komt op een website terecht waar je allerlei praktische informatie en lekkere recepten vindt. Zo kun je goed en snel aan de slag!

In dit nieuwsbericht staat een aantal recepten genoemd. Deze recepten zijn afkomstig van of uit:

Voor de kleine moestuinder zoals ik breken de komende weken spannende tijden aan. Kijken, water geven en duimen dat alles wat voorgezaaid en gezaaid is, gaat groeien. Alles met als doel om in de komende maanden een mooie oogst aan groente en fruit te krijgen. Ik verheug mij daar nu al op!

Veel kookplezier gewenst en blijf gezond!