“Nederlanders eten te weinig groente en fruit”

Wij eten gemiddeld 131 gram groente en 113 gram fruit. De gewenste hoeveelheid bedraagt meer, namelijk 250 gram groente en 200 gram (of 2 stuks) fruit per dag. In grond weten we dit eigenlijk wel en weten we ook waarom we meer groenten dienen te eten. Maar ja, de praktijk… Bij het avondeten lukt groente eten nog wel maar gedurende de rest van de dag blijkt dit toch vaak een stuk lastiger. 

Ik was daarom ook blij dat ik een paar jaar geleden tijdens de lessen “Vegetarisch koken” van mijn opleiding kennis heb gemaakt met Velt en hun boekje “Ecosmos”. Voor diegene die Velt niet kennen: Velt staat voor Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. Het is een vereniging voor iedereen die milieuvriendelijk aan de slag wil in de tuin en/of de keuken. Zij geven naast bijvoorbeeld workshops ook boeken uit over tuinieren en koken. Een van deze boeken is “Ecosmos”. Dit boekje bevat recepten van groentespreads voor op het brood. Een mooie aanvulling om meer groenten te eten, naast de gebruikelijke salades en soepen. 

Ondertussen heb ik uit dit boekje de nodige recepten gemaakt zoals de pompoenspread en bloemkoolkerriesalade. Hele lekkere recepten die gemakkelijk te maken zijn én geen hele lange ingrediëntenlijst hebben. Omdat ook ik steeds op zoek ben naar nieuwe inspiratie,  was ik blij toen ik zag dat Velt een nieuw boek heeft met nog meer groentespread-recepten. Het boek heet “Lekker gesmeerd – van groente tot spread”. 

Het boek bevat 50 recepten voor zelfgemaakte groentespreads waarbij rekening wordt gehouden met de groente van het seizoen. Door de diversiteit aan gebruikte groenten zit er voor iedereen wat wils bij.  Elk recept is aangevuld met een broodsuggestie en tips om je broodje mooi te garneren. Ook tref je bij bepaalde recepten variatietips aan. Mocht je liever zelf aan de slag gaan, dan kan dit ook! Het boek bevat uitleg om met 7 stappen te komen tot een smaakvolle zelfbedachte spread. 

Ik heb ondertussen uit het boek alweer een aantal recepten geprobeerd. Allemaal lekker! Natuurlijk heb ik nog recepten die ik graag wil gaan uitproberen zoals de paprika-notenspread en de venkelsalade. Ik verheug mij er nu al op!  Wil je ook meer groenten eten op een makkelijke en andere manier dan is dit boek zeker een aanrader. Het boek kost € 25,- en is te bestellen via www.velt.be.  

Net als de schrijvers van het boek wens ik je veel kook- en smeerplezier!

PS: wil je graag weten welke groente in het seizoen zijn, ga dan naar het onderdeel “Inspiratie” op deze site. Hier vind je een groente- en fruitkalender om te downloaden.