“Een verhaal over darmflora, goede bacteriën, onderzoek en ontstekingsremmend voedsel.”

Ik hoor je denken: alweer een boek over voeding en gezondheid, er zijn er al zoveel! Wat maakt dit boek nu anders dan al die andere boeken? Terechte opmerkingen en vraag! Er zijn inderdaad veel boeken over voeding, darmen en gezondheid. Zoveel zelfs dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Toen ik in het najaar van 2018 door een toenmalig studiegenoot op dit boek werd gewezen, had ik precies hetzelfde. Omdat ze bleef aandringen, heb ik het boek toch gekocht. Ik heb er geen moment spijt van gehad. Waarom?  Dat vertel ik je verderop in het nieuwsbericht. Eerst kort iets over de schrijfsters en het boek.

Het boek is geschreven door Lina Nertby Aurell en Mia Clase. Twee Zweedse dames die na de geboorte van hun kinderen interesse kregen in voeding en gezondheid. Ze zijn toen samen een blog gestart waarin ze hun opgedane kennis en ervaringen delen. Naar aanleiding van dit blog is in 2017 het boek “Food Pharmacy” uitgegeven.

Food Pharmacy geeft je basisinformatie over je darmen en darmflora, je gezondheid en hoe voeding (en levensstijl) je kan helpen om deze te ondersteunen. De schrijfsters geven aan het begin van het boek hun 20 geboden voor gezonde darmen en darmflora. Voorbeelden van de geboden zijn: wees matig met vlees, eet langzaam en kauw goed, zet de temperatuur iets lager en kies vet met zorg. In de daarna volgende hoofdstukken worden de verschillende geboden verder toegelicht. Elk hoofdstuk bestaat uit een theoriegedeelte en wordt aangevuld met recepten, leuke weetjes en praktische tips. Het boek wordt aangevuld met mooie afbeeldingen. Tot zover hetzelfde als ieder ander boek zul je denken. Wat maakt het nu anders?

De kracht van het boek zit er vooral in dat de veelheid aan theorie niet taai en/of saai is om te lezen. De schrijfsters vertellen hun verhaal eenvoudig en begrijpelijk met een flinke dosis humor. Door de combinatie van leerzaam, soepel om te lezen en de humor wordt het een waardevol boek. Je krijgt nergens in het boek het gevoel dat je een dieet krijgt opgedrongen. De toon van het boek is meer van “ probeer dit eens wat meer of juist dit eens wat minder” . Het geeft je hierdoor een gevoel van vrijheid en ruimte om dingen te proberen, om goed maar ook fout te doen. Het is daarnaast ook een heel prettig boek vanwege de mooie vormgeving.

Toch heb ik ook een kritische noot bij dit boek. De schrijfsters gaan uit van twintig geboden, dit is erg veel. Als je besluit met het boek aan de slag te gaan, dan wil ik je graag het volgende advies meegeven: ga niet met alle geboden tegelijk aan de slag. Kies er twee tot drie uit en start daarmee. Pas als je deze goed onder de knie hebt, kies dan de volgende geboden. Alles in één keer willen doen, is heel veel. Houd het net zoals het boek:  vooral luchtig en speels! Of zoals de schrijfsters in het 20ste gebod zelf zeggen: “Geniet en wees niet te streng voor jezelf. Dat is het allerbelangrijkste.”

Wil jij je graag gaan verdiepen in je darmen en gezonde voeding dan is dit een mooi boek om mee te beginnen. Heb je al verschillende boeken gelezen over dit onderwerp dan verwacht ik dat dit boek je weinig nieuws zal vertellen. Het is dan vooral leuk om je geheugen weer op te frissen! Het boek is onder andere te bestellen bij bol.com en kost € 21,99. Omdat het boek al wat ouder is, zijn er vaak ook mooie tweedehandse versies te vinden.

Veel leesplezier gewenst!

PS: Wil je meer weten over Food Pharmacy? Kijk dan eens op hun website: https://foodpharmacyco.com/