“The hum of  bees is the voice of the garden”

Midden oktober alweer en dus herfst! Je ziet en merkt dit aan veel dingen om je heen. Af en toe flinke regenbuien en een harde wind maar ook dagen met mooie waterige zonnetjes. Overal om je heen verkleuren en vallen de bladeren. Bij een wandeling op de heide lijkt het alsof de eikeltjes er een sport van hebben gemaakt om precies op je hoofd te vallen! Je merkt aan alles dat de natuur zich langzaam op maakt voor een rustperiode. Dit geldt ook voor de bijen. Daarom een mooi moment voor het laatste deel van het bijen balkon.

De laatste keer dat ik jullie hierover hebt verteld, is midden juni geweest. Een tijdje geleden alweer! Het was toen een drukte van belang op het bijen balkon. Dit kwam vooral door het bijenbrood wat in die periode in volle bloei stond. Ik snap nu ook de naam want het was echt een komen en gaan van bijen. Heel mooi om te zien. Het was toen nog wachten op de siererwt en de zonnebloemen. Deze stonden op het punt om te gaan bloeien.

Omdat ik had gelezen dat de siererwt hele mooie bloemen geeft én een grote favoriet is van bijen waren mijn verwachtingen hoog gespannen. Waarschijnlijk te hoog want ja, de bloemen zijn mooi maar de grote drukte aan bijen bleef uit. Een kleine tegenvaller. Echter, de zonnebloemen en de zonnehoed maakten hun belofte waar. De bloemen waren heel mooi en daar heb ik met enige regelmaat bijen op gezien. Het vastleggen van de bijen bleek opnieuw een uitdaging! Na echt ontelbare wazige foto’s en foto’s zonder bijen is het toch nog een paar keer gelukt om ze op de foto te zetten.

Tegen het einde van juli heb ik de eerste planten opgeruimd. Het bijenbrood, de siererwt, de marjolein en oregano waren toen echt uitgebloeid. Omdat toen ook meteen veel bloemen weg waren, heb ik nog korenbloemen, malvé en komkommerkruid gezaaid. In de hoop dat deze nog voor wat extra bloemen, en dus voedsel voor de bijen, zouden zorgen. Maar helaas, door de hittegolf die toen volgde zijn geen plantjes meer opgekomen. Ook bleek de hitte teveel te zijn voor de Oost-Indische kers, de goudsbloemen en de kruiden.

Alleen de zonnebloem en de zonnehoed zijn uiteindelijk goed door de hittegolf gekomen. Deze planten hebben tot voor kort gebloeid en daardoor nog bijen getrokken. Maar sinds dat zij zijn uitgebloeid en opgeruimd is het leeg en stil geworden. De rustperiode is ook op het bijen balkon aangebroken. Daarom een terugblik van al het moois van de afgelopen maanden:

 

Zoals de foto’s laten zien, heeft het mooie momenten opgeleverd! De komende maanden ga ik nadenken over de invulling van het bijen balkon. Sommige planten zullen terugkomen, anderen worden vervangen en nieuwe planten zullen zich aandienen. Eén ding staat echter vast: het balkon is volgend jaar ook weer een bijen balkon!

Een hele mooie herfst gewenst!