“De lente begon”

Bij het schrijven van dit nieuwsbericht heerst bij mij toch een dubbel gevoel om eerlijk te zijn. Toen ik namelijk deel 1 van het bijen balkon schreef was het begin maart. Het Coronavirus was er wel maar toen nog op afstand. Niet realiserend dat we een paar weken later in een zogeheten “intelligente lockdown” terecht zouden komen. Net zoals bij iedereen was het bij mij thuis ook plotseling heel anders. Iedereen was ineens thuis. Werken werd thuiswerken, school werd thuisonderwijs, een beginnende praktijk ging dicht en de keukenverbouwing ging ondanks alles van start. Het was nogal wat de eerste weken. Terwijl wij druk bezig waren om onze weg in alles te vinden, ging de natuur rustig haar gang. Zonder dat ik erbij stil stond, werd het lente! Ook op mijn bijen balkon!

Maar eerst terug naar begin maart. Hoe zag het bijen balkon aan het einde van het 1e nieuwsbericht er ook al weer uit? De krokussen en de narcissen stonden in bloei. De vogelmelk en de sneeuwklokjes staken langzaam hun kopjes boven de grond uit. Op de vensterbank was het vooral wachten tot de voorgezaaide siererwten en zonnebloemen naar boven kwamen. Het wachten werd beloond!

De afgelopen 3 maanden is alles uitbundig tot leven gekomen. De tulpen en de blauwe druifjes hebben prachtig gebloeid. De zonnebloemen, Oost-Indische kers en de siererwten zijn ondertussen verhuisd van de vensterbank naar hun definitieve plek. Ze zijn driftig aan het groeien geslagen. Net zoals de goudsbloemen en het bijenbrood. Het heeft mooie momenten opgeleverd zoals je op onderstaande foto’s kunt zien. Maar nog geen bij …

Linksboven: een opengaande tulp met mier, rechtsboven: een bloeiende tulp in de avondzon.
Linksonder van links naar rechts: de kamille, de  marjolein en een blauwe druif.

Tot op een mooie zondagavond eind mei. Een bij op de kamille! Haast is geboden want ja, wie weet hoe lang het weer gaat duren voordat de volgende komt. De telefoon snel beneden gehaald en foto’s maken maar… Om eerlijk te zijn, viel dat nog even tegen. Want bijen zijn harde werkers dus ze vliegen van hot naar her, met andere woorden ze zitten niet erg lang stil. Het betekende snel afdrukken én héél veel foto’s maken maar het resultaat mag er zijn! De eerste bij op het bijen balkon is vastgelegd.

De eerste bijen op het balkon

Daarna kwamen er steeds meer bijen. Zeker sinds het volledig tot bloei komen van het bijenbrood is het een drukte van belang. De foto boven aan dit nieuwsbericht is gemaakt tijdens één van de vele momenten dat ze er waren. Samen met mijn zoon heb ik ze geprobeerd te tellen. Het hoogste aantal wat we geteld hebben, is tien bijen. Voor mij is het hele idee van een bijen balkon geslaagd! Echter, we hebben de bloei van de zonnebloemen en de siererwten nog tegoed. Ik hoop dat deze planten ervoor gaan zorgen dat de bijen blijven komen, ook als het bijenbrood is uitgebloeid.

Wordt vervolgd!

PS: wil je zelf of samen met je kinderen aan de slag? Dat kan! De kinderen kunnen, met hulp van een ouder, via Zapp.nl gratis bloembommen aanvragen. Ook bij Natuurmonumenten loopt een actie om de planten en de dieren te helpen. Klik voor meer informatie op: Actiepakket aanvragen.