“Het idee”

Een paar jaar geleden ben ik begonnen met de “Gemakkelijke Moestuin”. Het is een mooie manier om je eigen groenten te verbouwen. Heel in het kort komt het hier op neer: je maakt een bak, vult deze met aardemix, verdeelt de bak in vakken van 30 bij 30 cm en zet in elk vak een andere groente. Je geeft het tijd, aandacht én water en na verloop van tijd oogst jij je eigen gekweekte groenten. Gemakkelijk en leuk! 

De afgelopen jaren heeft het moestuinieren zich langzaam aan steeds verder uitgebreid. Onze tuin is ondertussen gevuld met een twintigtal verschillende kruiden, kleine fruitstruikjes zoals frambozen en blauwe bessen en ondertussen hebben wij veel sla, radijsjes, courgettes, tomaten en nog veel meer geoogst. Het is een bijzonder gevoel om je tuin in te lopen, te oogsten en dat klaar te maken tot een lekkere maaltijd. 

Maar omdat ik het, net als iedereen van ons, te druk kreeg, heb ik in het najaar van 2019 besloten om dit jaar geen groente te gaan kweken in mijn bak. Maar ja, om de bak zo leeg te laten staan, vond ik ook zo wat. In dezelfde periode ontstond het idee om de bak en het balkon waar de bak staat om te toveren naar een bijen balkon. Waarom? De bijen hebben het lastig. De bijenaantallen zijn de laatste jaren gedaald. De redenen die hiervoor worden gegeven zijn onder andere: het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw, het verdwijnen van voldoende voedsel voor de bij en te weinig “woonruimte” voor de nesten.

Maar waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk? 80% van het groente en fruit dat in de winkel ligt, hebben wij te danken aan de bijen. Bijen maken niet alleen honing, ze maken ook aardbeien, appels, peren, kersen, sinaasappels, citroenen, paprika’s, meloenen, aubergines, courgettes, pruimen, rode bessen, bosbessen, frambozen, bramen enz. enz. Dit doet de bij doordat ze van bloem naar bloem vliegt. Daarbij neemt zij stuifmeel mee aan haar poten en haar lijfje. Zo zorgt de bij voor bestuiving waardoor de vruchten kunnen groeien en wij deze uiteindelijk kunnen eten.

En zo ontstond het idee om deze lege plek een mooie invulling te geven. Aan de slag!

Ik ben niet van het halve werk dus ik heb de nodige tijd op internet gezocht naar goede bijenbloemen. Het werd een hele lange lijst. Samen met Mieke (van de Stadstuinderij in Venlo) is deze teruggebracht naar een korte lijst met bloemen die een spreiding kent van het vroege voorjaar tot het late najaar. Op de lijst staan bijvoorbeeld krokussen, narcissen, kamille, siererwt (Lathyrus), zonnebloemen en bijenbrood (Phacelia).

Eind oktober zijn de bloembollen geplant en daarna werd het stil. Tot een paar weken geleden. Toen kwamen langzaam maar zeker de eerste bloembollen uit! Ook was toen de tijd aangebroken om de andere planten zoals lavendel, kamille, wilde marjolein en oregano te gaan planten. De onderstaande foto’s laten zien hoe het er toen uit zag:

Linksboven: de bloembollen – rechtsboven: de geplante kamille.
Linksonder: de lavendel, rozemarijn, marjolein en oregano – midden: de bloembollen – rechtsonder: de geplante zonnehoed.

We zijn ondertussen weer een paar weken verder. De siererwten en zonnebloemen staan voorgezaaid op de vensterbank. Het bijenbrood en de witte klaver is gezaaid. Ook de krokussen staan in bloei en de vogelmelk en sneeuwklokjes gaan langzaam open. 

De verschillende bloembollen in bloei.

De komende tijd is het vooral kijken en wachten. Kijken naar hoe de andere planten onder de eerste warme lentezon langzaam tot leven komen en gaan groeien. Wachten tot de gezaaide en voorgezaaide planten opkomen. Maar vooral wachten op de komst van de eerste bij!

PS: mocht je meer informatie willen over de gemakkelijke moestuin of over de bijen, ga dan naar www.makkelijkemoestuin.nl of www.bijenstichting.nl. Op deze sites vind je alle informatie.